www.izaberizivot.org.rs

Saznajte o procedurama i posledicama abortusa

stres Abortus nije samo jednostavna medicinska procedura. Za mnoge žene, to je događaj koji promeni njihove živote usled značajnih fizičkih, emocionalnih i duhovnih posledica. Mnoge žene koje trpe posledice abortusa kažu da bi volele da im je neko ukazao na sve činjenice o abortusu, kao i na rizike abortusa.

Naši savetnici su vam na raspolaganju da razgovarate sa njima pre nego što donesete ovu važnu odluku, i da odgovore na vaša pitanja o abortusu. Možete nas zvati na telefone 021/524853 ili 064/2660201 ili nam možete pisati na e-mail adresu: izaberizivot@neobee.net  KOD NAS MOŽETE URADITI POUZDAN TEST ZA TRUDNOĆU. Sve usluge savetovališta su besplatne i uz poštovanje principa tajnosti i poverenja.

 

 
T e h n i k e   a b o r t u s a
 

MEDICINSKI ABORTUS

 
RU-486
  RU-486 je medicinski abortus koji se koristi veoma rano u trudnoći, ne kasnije od devete nedelje nakon poslednje menstruacije. Lekar može da vam da određenu dozu mifepristona (Mifeprex), oralno ili injekcijom. Ovaj medikament zaustavlja prirodno funkcionisanje vašeg tela. Zid materice postaje mekši, i dolazi do pucanja krvnih sudova koji spajaju embrion sa zidom materice.  Nakon dva dana morate ponovo otići kod lekara na pregled. Ako nije došlo do izbacivanja embriona, lekar će vam dati još jedan medikament, mizoprostol (Misoprostol) ili citotek (Cytotec), da bi se grlić materice raširio, i da bi materica kontrakcijama izgurala bebu iz tela, slično porođaju.
Ukupno tri puta morate da posetite ordinaciju tokom ove vrste abortusa.
Ova procedura može da izazove grčeve, krvarenje, mučninu i dijareju. U nekim slučajevima, rezultat ove procedure je neuspeo abortus. Ako se to desi, lekar će morati  da odstrani fetus hirurški.
 
Metotreksat (Methotrexate)
  Ovaj medikament je otkriven za borbu protiv raka. On napada ćelije koje brzo rastu, sprečava njihovo umnožavanje, i time ubija embrion. U mnogim zemljama upotreba ovog medikamenta nije odobrena za abortuse. Metotreksat se obično daje injekcijom. Nakon nedelju dana počinjete sa umetanjem vaginalnih suprozitorija mizoprostola, što izaziva kontrakcije. Ovaj metod se koristi do sedme nedelje od datuma vaše poslednje menstruacije. Procedura može da izazove obilna krvarenja i grčeve. Ako abortus nije završen, lekar će vam zakazati hirurški abortus.

 

 

HIRURŠKI ABORTUS

 
Vakuum aspiracija
  Za ovu proceduru potrebno je da legnete na leđa i da noge podignete na podupirače.
Lekar će vam dati injekciju anestetika u grlić materice da bi se umanjila bol. Grlić se rasteže dilatatorima sve dok otvor nije dovoljno širok da bi instrumenti za abortus mogli da dopru do materične šupljine. Zatim lekar, kroz grlić, uvodi aspirator sve do materice. Kada se uključi aspirator osetićete jaku silu vakuuma koja se koristi da bi se u dovoljno malim delovima izvukla placenta i fetus iz vašeg tela kroz aspiratornu cev.
 
Dilatacija i kiretaža (D & C)
  Lekar otvara vaš grlić materice, kao što je prethodno opisano, ali u ovom slučaju instrument sa oštrim kašikastim krajem (kireta) se koristi da bi se istrugao zid materice. Na ovaj način se placenta i fetus seku na manje delove i izvlače iz vašeg tela kroz grlić. Kod ove procedure povećan je rizik od perforacije materice. Procedura obično zahteva opštu anesteziju.
 
Dilatacija i evakuacija (D & E)
  Pošto su do ovog perioda kosti fetusa veće i snažnije, lekar posle dilatacije grlića vrši komadanje fetusa i tek potom vakuum aspiraciju i kiretažu materične duplje.  Ova procedura zahteva da je vaš grlić materice više otvoren nego u metodama Vakuum aspiracije i Diletacije i kiretaže, a postoji i veći rizik od povređivanja vaših reproduktivnih organa.
 
Izazivanje prevremenog porođaja
  Laminarija (morska trava koja bubri u vlažnoj sredini) se koristi da bi se u periodu od dva dana raširio grlić materice. Trećeg dana, plodovi ovojci pucaju. Velika igla se umeće kroz abdomen majke u bebinu amniotičku kesicu. U bebino srce se ubrizga kalijum-hlorid. Zatim se putem infuzije daju medikamenti za izazivanje kontrakcija materice i time se izazove porođaj. Beba se rađa mrtva.

 

 

Fizičke posledice abortusa

 
Krvarenje
  Ponekad žena teško krvari tokom samog abortusa, ili nakon nekoliko dana.
U slučaju medicinskog abortusa (RU-486), krvarenje traje od 13–15 dana ili više.
Ponekad je potrebno primiti transfuziju da bi se nadoknadila izgubljena krv.
Ponekad je, da bi se zaustavilo krvarenje, potrebna još jedna kiretaža ili histerektomija.
 
Alergijska reakcija na lekove
  Postoji rizik od alergijske reakcije na anesteziju koja se koristi tokom proceure abortusa. Ovaj rizik uključuje konvulzije, srčani udar i, u ekstremnim slučajevima smrt.
Infekcija
Materica je nakon abortusa osetljiva na infekcije naročito u slučajevima kada je deo fetusa ili placente slučajno ostavljen unutra. Infekcije su naročito rizične ako imate hlamidiju ili gonoreju. Simptomi su bol i visoka temperatura.
Za ovo se obično daju antibiotici, ali ponekad se mora uraditi još jedna kiretaža. Ako se ne učini nešto, može se razviti veoma ozbiljna infekcija koja može dovesti do sterilnosti.
 
Perforacija
  Ponekad se desi da instrumenti za abortus slučajno tokom same procedure abortusa probiju zid materice. Ako instrument ošteti neki od vaših unutrašnjih organa, možda će biti potrebna ozbiljna operacija da bi se popravila šteta. Ova komplikacija može izazvati obilno krvarenje.
 
Uticaj na kasnije trudnoće
  Povreda grlića materice može dovesti do ranog spontanog prekida budućih trudnoća. Takođe se mogu pojaviti ožiljci koji blokiraju jajovode. Ovo može doprineti tome da u budućnosti ne možete da ostanete u drugom stanju. Rizik od spontanih pobačaja u kasnijim trudnoćama je veći ako je žena imala dva ili više abortusa.
 
Nastavak trudnoće
  Moguće je da fetus raste u jajovodima umesto u materici. Procedura abortusa bi ovo propustila. Nastavak rasta fetusa u jajovodu je opasno i potencijalno smrtonosno.
 
Rak dojke
  Medicinski stručnjaci još uvek ispituju i vode debate o povezanosti abortusa i raka dojke. Međutim, studija iz 1994. u žurnalu Nacionalnog Instituta za kancer pokazuje: "Među ženama koje su bile trudne barem jednom, rizik od raka dojke za one koje su iskusile abortus je bio za 50% viši u odnosu na druge žene“ .

Evo još nekih važnih činjenica:

1. Izneti trudnoću do kraja pruža zaštitu od raka dojke koja izostane ako se trudnoća okonča abortusom.

2. Abortus narušava prirodni proces razvoja dojki tako što naglo zaustavlja rast ćelija, što ostavlja dojku sa suvišnim ćelijama koje mogu postati kancerogene.

3. Dvadesetsedam studija širom sveta, nezavisno jedna od druge, povezalo je abortus sa rakom dojke.

 
Smrt
  Prilikom abortusa, iako retko, dolazilo je i do smrti. Kada se abortus izvrši nakon prva tri meseca trudnoće, povećava se rizik od smrti.
Do smrti usled abortusa obično dolazi zbog jakog krvarenja ili zbog komplikacija sa lekovima korišćenim protiv bolova. Više o ovome.

 

 

Emocionalne posledice abortusa

  Neke žene doživljavaju jaka negativna osećanja nakon abortusa. Nekada se ona jave već samo nekoliko dana nakon abortusa, a ponekad tek nakon mnogo godina. Ova psihološka reakcija je poznata kao Post-abortivni stres (PAS). Nekoliko faktora koji povećavaju rizik od pojave Post-abortivnog stresa su: ženine godine, okolnosti pod kojima je došlo do abortusa, u kom mesecu trudnoće je izvršen abortus, i ženino religiozno uverenje.

 

 

Simptomi Post-Abortivnog Stresa

  razmisljanje
 1. Krivica
 2. Gnev
 3. Tuga
 4. Anksioznost
 5. Depresija
 6. Reakcije na godišnjicu abortusa
 7. Seksualna disfunkcija
 8. Problemi u međuljudskim odnosima
 9. Poremećaj u ishrani
 10. Zloupotreba alkohola, droge
 11. Psihološke reakcije
 12. Misli o samoubistvu

 

 

Duhovne posledice abortusa

  Ljudi imaju različito razumevanje Boga. Kakvo god da je tvoje trenutno verovanje, postoji i duhovna strana abortusa koja zaslužuje razmatranje. Abortus može uticati ne samo na tvoje telo i um – već može imati uticaj i na tvoj odnos sa Bogom. Kako Bog vidi tvoje nerođeno dete? Šta Bog želi u vezi sa situacijom u kojoj se nalaziš? Ovo su jako važna pitanja o kojima treba dobro razmisliti. više o ovome

 

 
 

ODLUKA ZA CEO ŽIVOT

  Neplanirana trudnoća može biti fizički, emocionalno i duhovno traumatična. Jasno je da je veoma privlačna ponuda bezbednog, brzog i jeftinog načina da odjednom više ne budete u drugom stanju. Ali abortus nije vremenska mašina koja može da vas teleportuje u vreme pre nego što ste ostali u drugom stanju. Uraditi abortus, biti roditelj detetu ili ga dati na usvajanje – svaka opcija nosi posledice koje će trajati čitavog života.
  Oduprite se pritisku da brzo donesete odluku. Dajte sebi nekoliko dana da biste bili sigurni da ste razumeli posledice abortusa i da ste spremni i sposobni da ih prihvatite.
Vi imate pravo da znate sve svoje opcije i svaku drugu informaciju koja može imati uticaja na vašu odluku, da li da uradite abortus ili ne.

 

 

Niste sami!

 

Pročitajte na našem sajtu i o ostalim opcijama koje su vam na raspolaganju. Pozovite nas ili nam pišite. Još jednom naš osnovni princip je princip poverenja i tajnosti.

 

Kontakt:

Telefon: +381(0)21 524 853; +381(0)64 266 02 01